sobota 28. listopadu 2015

Dortoletky (tortoletky)



Ingredience:

těsto:
1/4 kg   hery(nebo jiného tuku na pečení)
10 dkg  cukru krupice
1/4 kg   hladké mouky
10 dkg  mletých vlašských ořechů
skořice, vanilka (dle chuti)

krém:
25 dkg  másla
15 dkg  moučkového cukru
1 uvařený puding (normálně)

povrch:
rozpuštěná čokoláda
lískové ořechy
mleté vlašské ořechy

ostatní:
rum

Postup:

Ingredience na těsto smícháme a pečlivě uhněteme. Těsto dáme alespoň na hodinu do lednice odpočinout. Zatímco nám odpočívá těsto si připravíme krém. Nejdříve začneme šlehat puding (pokud se na povrchu utvořil škraloup,tak ho odstraníme,aby nedělal v krému cucky. Přidáme cukr a změklé máslo. Vznikne jemný krém. Krém dáme zatuhnout do lednice. Z těsta vyválíme plát o tloušťce cca 3 mm. Plát musí být tak tenký,aby dortíček nebyl zbytečně vysoký. Z těsta vykrajujeme kolečka průměru cca 2,5 cm. Já používám víčko od rumu (namočit do mouky, vykrojit, vyklepnout). Kolečka pečeme při 150 °C do zezlátnutí - pečou se rychle. Po vychladnutí namočíme třetinu koleček rumem. Dáme si je do misky, pokapeme rumem a promícháme - opatrně, protože kolečka samozřejmě po pokapání změknou. Můžete si je také vyskládat na tác,ale na to jsem vždycky moc líná. 

Pak přichází ta nejlepší část - spojování. Kolečka spojujeme krémem vždy tak, že spojíme 3 kolečka přičemž nad a pod prostředním rumovým kolečkem je krém (viz obrázek). Poté namažeme krémem dortík kolem dokola a vyválíme v drcených ořechách. Na vršek dortíku nalijeme rozpuštěnou čokoládu a na ní posadíme lískový ořech. Cukroví skladujeme nejlépe v prostředí do 5 °C kvůli krému. 


Žádné komentáře:

Okomentovat