středa 3. února 2016

Vietnamské ´knedlíčky´ Banh Bao



Každý výlet do tržnice Sapa se neobejde bez koupi klasického knedlíčku (je to teda knedlíček o hmotnosti asi 350 g:) z kynutého těsta plněného směsí hub,masa a nudlí. Tyto knedlíčky lze jednoduše vyrobit i doma a a díky tomuto receptu chutnají vážně autenticky. Jen je potřeba mít ty správné suroviny, které ale dnes již seženete v běžných supermarketech.

Ingredience:

Těsto:

500 g hladké mouky
260 ml vlažného mléka
1 čl soli
2 pl cukru
2 čl instantního droždí
100 g cukru
2 čl prášku do pečiva
2 pl oleje
půlka limetky/citronu

Náplň:

100 g sušechých hub Jidášovo ucho
300 g mletého vepřového masa
polovina balení tenkých skleněných nudlí
3 stroužky česneku
2 šalotky
1 velká cibule (mám ráda,když je tam hooodně cibule)
1 čl cukru
1 čl sezamového oleje
2 pl ústřicové omáčky
2 pl rybí omáčky
sůl pepř
5 vajec uvařených na tvrdo

Postup:

Nejdříve si namočíme houby a nudle ve vařící vodě a dáme odstát.Houby dobře zalijeme, protože vsáknou hodně vody.
Namočíme skleněné nudle.

Dejte hodně vody, protože houby jí nasáknou.


 Poté do vlažného mléka zamícháme 2 pl cukru, sůl a droždí a necháme na teplém místě vzejít.
Droždí nechte aktivovat na teplém místě.

Aktivní droždí


V míse smícháme mouku, olej, prdopeč,cukr a šťávu z limetky a zamícháme. Zhruba po 10 minutách by mělo být droždí aktivní. Nalijeme ho do mísy.
A můžeme zadělávat.

Dáme kynout na 2 hodiny.


Vykynuté těsto.


Teď přichází náročná část procesu:) a to udělat z míchanice těsto. Vše hněteme klidně i 10-15 minut,dokud není těsto vláčné a jednotné. Utvoříme kuličku a dáme na teplé místo asi 2 hodiny kynout. Takové teplé místo je u mě většinou na radiátoru (máme starý litinový, takže se tam mísa vejde. Nebo dám kynout do trouby zapnuté na 50°C. Je důležité mít mísu zakrytou třeba potravinovou folií, aby těsto na povrchu neoschlo.

Během kynutí si připravíme náplň. Namočené houby dáme do sekáčku. Já jim ještě předtím odstraňuji tuhé prostředky,ale není to nutné. Rozsekáme. Namočené nudle slijeme a nastříháme na krátké nudličky. Potom všechny ingredience smícháme (kromě vajec).

Houby nasekáme v sekáčku.

A zamícháme.

Náplň je hotová.


Po vykynutí těsto ještě pohněteme a vyválíme na váleček. Váleček nakrájíme na 10 - 12 pokud možno stejných dílů (mě se to nikdy nepovede).
Těsto rozdělíme na 10-12 stejných dílků.

Z dílků uděláme kuličky a dáme ještě na 30 minut vykynout - nezapomeňte zakrýt. Tip - kuličky se nejlépe vytvoří přehrnováním okrajů do spodní části kuličky. Navenek bude jednotná a okraje budou vespod a neviditelné. Po vykynutí vyválíme z každé kuličky kruhovou placku. Snažíme se,aby byly okraje tenčí než střed. Poté plníme směsí a na vrch posadíme půlku vajíčka.
Snažíme se, aby okraje byly tenčí než prostředek.

Knedlíček vytvoříme překrýváním okrajů.

Knedlíček utvoříme překrýváním okrajů viz obrázek. Knedlíčky posadíme na čtverec pečícího papíru a vaříme na páře 20 minut.
Vaříme 20 minut na páře.


 Výsledný knedlíček má nadýchané těsto a výraznou náplň. Podáváme samotné nebo vylepšené omáčkou sriracha pro milovníky pálivých pokrmů.




Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat