úterý 12. ledna 2016

Domácí kokosové mléko

Miluji asijskou kuchyni a to zejména thajskou a indickou,jejíž podstatnou součástí je kokosové mléko. Vždycky mě naštve, že ta malá plechovčička stojí něco okolo 50 Kč a protože vařím obvykle pro více lidí, tak jich většinou potřebuji více. K výrobě domácího kokosového mléka mě vlastně přivedla moje máma, která zjistila alergii na laktózu a já se snažila najít alternativu k milovaným mléčným výrobkům. Zkusila jsem vyrobit sojové mléko, jehož recept sem přidám někdy jindy. No a od sojového mléka byl už jen krůček k mléku kokosovému. Výroba je až směšně jednoduchá.

Ingredience:

1 kokos (radši čerstvý, zkoušela jsem ze sušeného a výsledek nebyl tak uspokojivý)
2-3 hrnky vody (podle toho,jak husté mléko chcete mít)
plátýnko

Postup:

Kokos nakrájejte na kousky, vhoďtě do mixéru a zalijte vodou.

Kokos zbavený skořápky.

Nakrájejte na malé kousky.

 Rozmixujte na jemno a nechte asi hodinu stát. Poté znovu rozmixujte. Pokud máte slabší mixér,tak mixujte než bude směs homogenní.

Směs 2x rozmixujte.

Směs přeceďte přes jemné plátýnko. Používám plátýnko na výrobu sýra.

Přeceďte přes jemné plátno.

Hotový produkt je hustá tekutina.

 Pořádně vymačkejte. V plátýnku zbyde kokosová moučka, která je již bez chuti,ale skvěle se hodí na zahušťování pokrmů nebo na výrobu domácích musli tyčinek.

Kokosová moučka má mnohé využití v kuchyni.Určitě ji nevyhazujte.

Tekutinu uschovejte v nádobě s víčkem. Takto vydrží asi týden. Nezapomeňte vždy před použitím protřepat, protože se odděluje tuk od vody.

Hotové mléko.


Žádné komentáře:

Okomentovat