neděle 3. ledna 2016

Sýrovo - cibulový quiche

  Protože jsem dostala od Ježíška dlouho očekávanou koláčovou formu a protože jsem hned potřebovala uspokojit chuť na pořádný domácí ´kiš´, tak jsem ho spáchala hned, než bude pozdě a rozjede se každoroční odlednový restart organismu:) Recept jsem našla na Apetitonline a jako všechny recepty jsem ho trochu upravila. Je to vyloženě vitamínová bomba:) , takže dávkování s mírou. Koláč je velmi sytý a velmi dobrý.


Ingredience:

280 g celozrnné pšeničné mouky
140 + 40 g másla
4 lžíce vody
200 g čedaru
2 vejce
250 ml smetany na šlehání
500 g cibule (klidně i více)


Postup:
Připravíme si velmi jednoduché těsto smícháním mouky a másla. Všechnu mouku a 140 g másla spojíme (mixujeme, uhněteme,...). Přidáme 4 lžíce vody a těsto dobře propracujeme. Dáme na 30 minut do lednice.

Rozpracované těsto


Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Na zbylém másle velmi pomalu smažíme až cibule zkaramelizuje. Celý proces karamelizace trvá asi 30 minut. Je nutné cibuli občas promíchat, aby se dělala rovnoměrně.





Nakrájenou cibuli karamelizujte na mírném plameni asi 30 minut.

Odpočinuté těsto vyválejte do placky nejlépe aby nic nezbylo (což mě se nepovedlo, tak jsem udělala ještě jeden malý kišík do malé zapékací mističky). Těstem obalte váleček a přeneste do koláčové formy. Těsto vymačkejte do všech stran rovnoměrně a propíchejte dno vidličkou. Poté dejte na těsto pečící papír a zatěžte čímkoliv vhodným do trouby (u mě malé zapékací misky), aby se těsto při pečení nevyboulilo. Dějte do trouby vyhřáté na 200 °C na 15 minut. Po této době sundejte zátěž a pečící papír a dopečte ještě 5 minut. Dejte vychladnout.

Těsto natlačte rovnoměrně po celé ploše.

Zatěžte nejlépe fazolemi na pečení nebo jako já zapékacími miskami.

Hotový korpus


Příprava náplně je už hračka. Smíchejte smetanu, 150 g čedaru, vychlazenou cibuli, vejce a osolte a opepřete dle chuti. Vše nalijte na hotový korpus a posypte zbylým sýrem. Dejte do vyhřáté trouby na 20 minut. Koláč je hotový, když se náplň po píchnutí do koláče nelepí na nůž. Koláč je dobrý teplý i studený.
Koláčová náplň


Voilá hotový koláč.

Dobrou chuť!










Žádné komentáře:

Okomentovat